20 Tem 2013

A'dan Z'ye TERÖRİZM

A'dan Z'ye TERÖRİZM - Ünal Acar


Bu bölgede inceden İngiltere ve Çarlık Rusyası daha sonra ABD, Fransa ve Almanya mücadele ederken günümüzde ABD bölgenin ve dünyanın rakipsiz tek hâkimi rolünü oynuyor gözükmesine karşın; aslında Irak’ın işgali sürecinde yaşananları değerlendirdiğimizde, Almanya, Rusya, İngiltere, Fransa’nın bölge ile ilgili politikalarında bir değişiklik olmadığını, Çin, Japonya, İran gibi yeni aktörlerin de senaryoda rol aldığını görüyoruz.
1.Dünya Savaşı, İngiliz egemenliğinin sonu, ABD’nin dünya siyasetinin de belirleyici bir rol oynamaya başladığı yılların başlangıcı olmuştu. İşte böyle bir ortamda “Yeni Dünya Düzeni”ni gerçekleştirmek için ABD’nin, kuruluşundan itibaren sistemli ve planlı bir şekilde strateji geliştirdiğini ve “Pax Americana” sistemini kurma yolunda ilerlediğini biliyoruz.
Pax Amerikana Dönemi
18. ve 19. Yüzyılda Avrupa ve dünya sahnesinde yerini almaya başlayan Amerika, dünyanın stratejik noktalarını, ticari pazarlarını, hammadde ve enerji kaynaklarını ya doğrudan ele geçirmiş ya da kontrol altına almaya başlamıştı.
Coğrafi keşifler, Fransız İhtilali, Sanayi Devrimi ile dünya yeni bir sistemle tanışırken, Osmanlı İmparatorluğu olayları doğru okumayı ve önlemler almayı başaramadığı için gelişmelerin dışında kalmıştır. Uluslar arası ilişkilerde gelişmeleri doğru okuyamayan devletler, önce istikrarsızlaşır, sonra yarı sömürge haline gelir, parçalanır ve sonunda yıkılır. Osmanlı’nın başına bunların tamamı gelmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu yaşadığı iç ve dış sorunların etkisi ile gelişmelerin dışında kalıp parçalanırken, 4 Temmuz 1776 tarihinde bağımsızlığını kazanan ve hazırladığı stratejik planlarla gelişmeleri doğru okuyabilen ABD’nin, küresel güç olmak için uyguladığı stratejiyi dört aşamaya ayırabiliriz.
Birinci aşama: Bağımsızlık Bildirgesi ve yeniden yapılanma dönemi.
Sayfa-33-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder