29 Tem 2013

Pkk'nın Dersim Sorunu

Pkk'nın Dersim Sorunu - Kağan Gökalp



...kın ilgisiniz çekiyor ve insanlar bu örgütlere yöneliyordu. Geçiş dönemi yaşayan Türkiye’de “kimlik arayışı” içerisinde olan birçok insan, kendisini bu örgütler içinde tanımlamaya başlamıştı.
Taraftar kazanmak adına yoğun bir çaba sarf eden illegal gruplar, toplumun bütün hassasiyetlerini kullanıyordu. İşçinin emeğinin ve köylünün üretiminin burjuva sınıfı tarafından sömürüldüğü vurgusu öne çıkıyor; hak, eşitlik, özgürlük, adalet, ezen-ezilen gibi kavramlar, insanların zihnine işleniyordu. Bütün şehirlerde, köylerde ve kasabalarda bu düşünceleri taşıyan insanların sayısı da günden güne artıyordu.
Özellikle THKP-C ve THKO, bu sürecin en aktif örgütleriydi. Bu örgütlerin lideri konumundaki Mahir ÇAYAN ve Deniz GEZMİŞ ise kısa sürede Marksist gençlerin idolü haline geliyordu. Her ikisi de “devrimci şiddet”i bir yöntem olarak benimsemişti ve örgütlenmelerini silahlı mücadele şartlarına göre yapıyorlardı.
Bu gelişmelerin yaşandığı tarihlerden yaklaşık 30 yıl önce (1938) büyük bir toplumsal sarsıntı yaşayan Dersimliler, “zorunlu iskâna” tabi tutulmuş ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerine dağıtılmışlardı. 1947 yılında çıkartılan “geri dönüş yasası” ile bir kısmı Dersim’e dönse de büyük bir kısmı da yerleştikleri şehirlerde kaldılar.
Dersimliler, gerek Dersim’de gerekse yerleştirildikleri şehirlerdeki hayat şartlarının zorluğundan dolayı, çocuklarını büyük ölçüde okumaya teşvik ediyorlardı. Buna bağlı olarak, çeşitli üniversitelerdeki Dersimli gençlerin sayısı da artırıyordu.
Sayfa-15-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder